Glasbuis

De hanglamp van Rietveld verwijst naar een lamp ontworpen door de beroemde Nederlandse architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964). Gerrit Rietveld was een prominente figuur in de kunstbeweging De Stijl, bekend om zijn innovatieve en invloedrijke ontwerpen, met name in meubels en architectuur.

Deze lamp maakt deel uit van een serie meubel- en verlichtingsontwerpen die Rietveld maakte op basis van zijn beroemde Zig Zag Chair-ontwerp, dat de principes van de De Stijl-beweging belichaamt met zijn geometrische lijnen en primaire kleuren.

De lamp heeft een unieke en opvallende vorm en toont Rietvelds kenmerkende gebruik van eenvoud, rechte lijnen en geometrische vormen.

De hanglamp is, net als veel van Rietvelds ontwerpen, een voorbeeld van zijn toewijding aan functionalisme, waarbij hij objecten probeerde te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk waren, maar ook praktisch en efficiënt in gebruik. Tegenwoordig wordt de lamp beschouwd als een iconisch stukje designgeschiedenis en is hij vaak gewild bij verzamelaars en designliefhebbers.

Het is vermeldenswaard dat Rietveld tijdens zijn carrière verschillende andere lampen en verlichtingsarmaturen heeft ontworpen, die elk zijn unieke ontwerpfilosofie en bijdragen aan de wereld van modern design laten zien. Als je geïnteresseerd bent in het bezitten van een ‘Rietveldlamp’ kun je deze misschien vinden op veilingen, antiekwinkels of gespecialiseerde designwinkels die vintage- of reproductiestukken uit zijn iconische collectie verkopen.

Maar de Rietveld lamp is ook redelijk gemakkelijk zelf te vervaardigen. Dat kan echter niet zonder op maat gemaakte glazen buizen en hier kan Van Glas je bij helpen!

Van Glas heeft geen webwinkel, U kunt bestellen via welkom@vanglas.nl

Rietveld lampen

Download hier de: rietveld tekening

Zoals u ziet zijn de onderlinge verhoudingen tussen de lampen vast, maar de lengte van de lamp kunt u zelf bepalen.
Kort of lang hangt af van waar hij opgehangen wordt.

Van Glas maakt voor u de glazen buizen.
De standaard diameter is Ø6 mm maar als de buizen langer worden is het wel prettig om de diameter wat groter te maken, dan gaat de draad er wat sneller doorheen.

U mailt ons de X maat en de diameter en wij maken de buis op lengte.
Een buispakket bestaat uit zes op maat gemaakte buizen + het korte stukje buis voor de verticale lamp

Het buispakket Ø 6 mm kost € 30.-
Het buispakket Ø 8 mm kost € 37.50
Het buispakket Ø 10 mm kost € 40.-

Bij een X maat tot 60 cm blijft een pakket binnen één meter  is het mogelijk om de bestelling te verzenden. Verzendkosten € 8.50