Postervv Wij nodigen u uit voor een bezoek aan  de tentoonstelling ‘Voor de Vlam’ in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Het is een eerbetoon aan het vakmanschap van glasinstrumentmaker Edwin Dieperink. De vakmensen achter de werken van kunstenaars en ontwerpers krijgen vaak weinig aandacht. Ze zijn echter onmisbaar voor de kunst, zonder hun technische kennis, doorzettingsvermogen en luisterend oor zal een ogenschijnlijk onhaalbaar idee nooit tot stand komen.

‘Voor de Vlam’ toont werk, uitgevoerd door Dieperink in opdracht van Evert Nijland, Esther Jiskoot, Ellen Urselmann, Simone van Bakel, Mieke Groot, Richard Meitner, Katja Prins en vele anderen. Het is een multidisciplinaire tentoonstelling met autonome kunst, design, toegepaste kunst en sieraden.

Van Glas is een van de weinig overgebleven glasblazerijen in Nederland, na een aantal omzwervingen heeft het in 1992 zijn definitieve vestiging gevonden in de Ruysdaelstraat.

In zijn ruim 50 jaar als glasinstrumentmaker heeft Dieperink veel samengewerkt met kunstenaars en ontwerpers uit verschillende disciplines. Zij hebben Dieperink gevormd tot de vakman die hij nu is, en ook hij is van grote invloed geweest op de praktijk van deze kunstenaars en ontwerpers.

De techniek die Dieperink beoefent, is binnen de glaswereld een onderbelicht vak. Het vindt zijn oorsprong in de glasinstrumentmakerij, waar glas wordt gemaakt ten behoeve van laboratoriumbenodigheden. Dieperink is deze techniek ook voor de kunsten gaan inzetten. Door zijn uitstekende beheersing van de techniek, wenden kunstenaars en ontwerpers zich tot hem. Er ontstaat een dialoog: beiden inspireren elkaar. Ze dagen elkaar uit en samen komen ze tot nieuwe technische mogelijkheden en oplossingen. Vaak is er sprake van een langdurige en intensieve samenwerking, waarbij Dieperink en de kunstenaars en ontwerpers zich samen ontwikkelen.

18 januari in Het Parool